Levyarvostelu: Kaskinen-Simojoki – Onnen vuori–Lauluja kutsumuksesta

Suomalaisen kristillisen musiikin rakastetuimpien lauluntekijöiden joukkoon kuuluvan kaksikon Anna-Mari Kaskinen – Pekka Simojoki viimeisin taidonnäyte on pääasiassa Onnen vuori -lähetysmusikaalin laulujen pohjalta koottu 11 kappaleen levykokonaisuus, joka kantaa nimeä Onnen vuori – Lauluja kutsumuksesta. Anna-Mari Kaskisen koskettavat ja ajatuksia herättävät sanoitukset ovat jälleen löytäneet kodin Pekka Simojoen upeiden sävellysten sylistä. Onnen vuori – Lauluja kutsumuksesta on täynnä viimeisteltyä, laadukasta ja kerrassaan upeaa musiikkia.

Kaskinen-Simojoki -duon vaikutus suomalaiseen kristilliseen musiikkiin on kiistaton. Heidän laulujaan on tarjolla erilaisina sovituksina ja useiden esittäjien versioina jopa positiiviseen ylitarjontaan saakka. Onnen vuori – Lauluja kutsumuksesta osuu jälleen naulan kantaan. Tämän levyn laulut jäävät varmasti elämään vähintään yhtä suosittuina kuin edeltäjänsäkin.

Kappaleet, jotka toki jo itsessään ovat onnistuneita, ovat saaneet lopullisen, viimeistellyn, muotonsa onnistuneiden sovitusten ja poikkeuksellisen taitavan ja lahjakkaan yhtyeen yhteisvaikutuksen tuloksena. Sovituksista vastaava Antti Vuori on todella onnistunut puhaltamaan rytmiä ja taivaallisen virkistävää virtaa sekä näkemystä kutsuvalla sykkeellä ilmoille kumpuaviin kappaleisiin.

Kuten tekijät asian itse ilmaisevat, kertovat levyn laulut kutsumuksesta, sen etsimisestä ja löytämisestä. Eli käytännössä siis elävän uskonelämän johtolangasta. Laulut herättävät vahvasti tunteita ja suorastaan kutsuvat myös kaiken lähtökohtana olevan musikaalin pariin. Erityisesti avausraita Loimua ja soi sekä kappale Olkoon tiesi koskettavat syvältä. Ja viimeiseksi säästetty tuttuakin tutumpi Liekkilaulu on Daikinin ja Heidi Simojoen ansiosta uudestisyntynyt.

Mieleenpainuvin kappale

Levyn avaava kappale Loimua ja soi sointuu erittäin kauniisti. Heidi Simojoki on ehdottomasti tämän hetken sielukkaimpia ja koskettavimpia naislaulajia suomalaisessa kristillisessä musiikissa. Kappaleen sanoma muistuttaa kuulijaa siitä, miten tärkeää on kantaa niin elämän iloja kuin suruja Jumalan luo luottaen, epävarmuuden keskelläkin, siihen ikiaikaiseen toivoon, joka meille on annettu.

Yhteenveto

Kutsumuksesta ja siihen tarttumisesta, niistä on Onnen vuori – Lauluja kutsumuksesta tehty. Kaskisen ja Simojoen vuosien varrella vahvistunut oma kutsumus on vahvasti tällä levyllä läsnä. Sovitukset ovat erittäin onnistuneita, soitto taidokasta ja solistit hoitavat leiviskänsä kunnialla. Nyt on lähetysjuhlan aika.

Levy on Lupaus.Netin ensimmäinen täysosuma. Ja Onnen vuori – Lauluja kutsumuksesta todellakin ansaitsee täyden tunnustuksen. Hanki tämä itsellesi, et tule pettymään.

19.4.2012 / Lassi

Tämä pysäytti

On merkillistä, että Kaskinen-Simojoki -kaksikko toimii vuodesta toiseen onnistuneesti, ja luo uutta käytännössä taukoamatta. Suomalainen kristillinen musiikki on paljon velkaa tälle tuotteliaalle tiimille.

About The Author