Levyarvostelu: Kaemo – Läpi Tulen

kaemo_lapitulenPohjanmaan ylpeys, suurta suosiota tällä hetkellä nauttiva Kaemo on julkaissut toisen levynsä. Debyyttialbumillaan Perustus valtakunnan tietoisuuteen ponnistanut yhtye tarjoaa toisella levyllään tuhdin annoksen jo ensimmäiseltä levyltä tutuksi tullutta energistä reggaeta.

Levy alkaa hienolla, odotuksia nostattavalla ja radiosoittoonkin mainiosti taipuvalla Hyvä paimen -biisillä, joka on ehdottomasti levyn parasta antia. Hitin ainekset ovat koossa. Toisena kappaleena levyllä oleva Etulinja jatkaa sopivan erilaisesti etenemistä.

Kelpo aloituksen jälkeen tekemisen taso hieman heikkenee. Keskivaihe saa aikaan hieman epämääräisen ja rauhattoman olon ja jättää parantamisen varaa. Levyn loppupuolella paluu turvallisen rentoihin rytmeihin pelastaa kokonaisuuden. Letkeässä ja verkkaisesti etenevässä reggaessa Kaemo on parhaimmillaan ja tälläkin levyllä ajoittain jopa loistava.

Vaikka kappaleiden aiheet ovat suomigospelista jo kovin tuttuja, on sanoituksissa saatu mainiosti uutta virtaa muuttumattomiin totuuksiin. Sanoma on selkeää ja ymmärrettävää, ja mikä tärkeintä avointa. Aamenta saa hokea. Levyn äänimaailmaan on saatu mukavasti monimuotoisuutta ja vaihtelua. Laulaja laulaa tasavarmasti. Laulutaidot eivät kuitenkaan aivan riitä monipuolisempaan ja paikoitellen on havaittavissa yliyrittämistä. Kun tahti hieman rauhoittuu ovat niin Kaemo kuin solisti parhaimmillaan.

Jo aiemmin mainittu Hyvä paimen toimii mainiosti ja on hauska kappale. Sanomaltaan selkeä Alussa taas kertoo luomisesta. Muitakin tarttuvia lauluja levyltä löytyy.

Mieleenpainuvin kappale

Kappale Hänen askeltensa äänet on mainio. Vihdoin odottamaton tapahtuu ja luominen pääsee valloilleen. Jäin kaipaamaan lisää vastaavaa.

Yhteenveto

Läpi Tulen on tuttua ja turvallista Kaemoa. Yhtyeen vahvuudet löytyvät ehdottomasti sanoitusten jouhevasta monimuotoisuudesta ja soitinten laajasta valikoimasta. Levyltä löytyy toimivia kappaleita ja tekemisen into on vahvasti läsnä. Paikoitellen esille nouseva levottomuus kuitenkin heikentää kokonaisuutta ja jättää kuuntelukokemukseen jälkensä. Kun soittimille maltetaan antaa sijaa ja tahti on rauhallisempi, onnistuu yhtye erittäin hyvin. Kokonaisuus on ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen.

19.9.2011 / Lassi

Tämä pysäytti

Kyllä tutun vertauskuvan käänteissä liikkuva Perustus-mix vahvistaa, että alkuperäiskappale on yksi kotimaisen gospelin lähivuosien parhaista.

About The Author