Levyarvostelu: Etappi – Tämä maailma

Porilainen Etappi-yhtye jysäytti huhtikuussa ilmoille levyllisen selkeästi evankelioivaa ja elämän koettelemuksiin lohtua etsivää, ja tarjoavaa gospelrockia. Yhtyeen toinen täyspitkä albumi, Tämä maailma, on raskaalla rockilla kyllästetty kuuntelunautinto, joka avautuu kuuntelijalleen jokaisella kuuntelukerralla yhä merkityksellisempänä ja koskettavampana kuuntelukokemuksena.

Tämä maailma on hyvältä kuulostava ja mielenkiintoisesti kehittyvä levy, jonka lauluissa on vaihtelevuutta ja sykettä. Mahtipontisesta toteutuksesta liu’utaan mutkattoman sujuvasti yksinkertaisempaan ja kevyempään sekä päinvastoin.

Sanoitukset ovat evankelioivia ja piristävän rehellisiä. Evankelioiva lähestyminen on väkevästi esillä ja maallisen taivalluksen todellinen luonne ja tarkoitus selviää. Yhtye kiteyttää asian onnistuneesti kappaleessa väliaikainen: ”Tiedän tää on väliaikainen maailma. On mun todellinen päämääräni taivaassa. Tiedän elämä on annettu lahjana. On mun todellinen päämääräni taivaassa.”

Kappaleiden rakenteita on pohdittu harkiten ja yhtyeen omistautuneisuus on selvästi aistittavissa. Melodiat nousevat esille mielenkiintoisina ja sopivan tuoreina. Parasta jälkeä syntyy, kun laulu on rohkeasti esillä. Musiikki on rankemman puoleista, johon on onnistuneesti ajoitetuin suvantohetkin saatu luotua kuulijalle hengähdystaukoja. Jopa eeppinen päätöskappale päättää levyn arvoisellaan tavalla.

Mieleenpainuvin kappale

Kappale neljä, Kaikesta, on hyvin lähellä täydellistä onnistumista. Kappaleessa on kaikki, mitä onnistuneeseen lauluun vaaditaan: Mahtipontinen instrumentaaliosio, hyvä ja selkeä sanoma sekä hyvin toteutettu rakenne.

Yhteenveto

Tämä maailma on jämäkkä ja iskevä levy. Vain muutama täyteläistä kokonaisuutta heikentävä asia pudottaa arvion täydestä onnistumisesta, mutta vain hieman. Etapilla on ehdottomasti kaikki ainekset menestykseen. Hieman rankemmassa ympäristössä Etappi on selvimmillä vesillä ja vakuuttavimmillaan, mutta toisaalta myös kevyemmällä kädellä sovitetut kappaleet toimivat erittäin hyvin. Aineksia on loistavaan tulevaisuuteen kunhan se oma juttu vielä vähän kirkastuu. Yhtye on tietyllä tavalla The Rainin manttelinperijä sanoman kirkkauden ja musiikin tyylin perusteella. Maininnan arvoinen asia on myös levyn masteroinnissa käytetty dynaaminen masterointi, mikä tarkoittaa, että levy soi suhteellisesti hiljempaa kuin nykylevyt keskimäärin ja tarjoaa tästä syystä vähemmän korvia rasittavan kuuntelukokemuksen.

3.9.2012 / Lassi

Tämä pysäytti

Albumin tuottaminen omatoimisesti on haaste. Liian läheltä tekemistä seuraava silmä-korva -yhdistelmä ei välttämättä onnistu suhtautumaan tuotokseen riittävän objektiivisesti. Tällä levyllä tuo ansa onnistutaan hienosti välttämään.

About The Author